Food prepping: Kelly’s geheim om gezond te eten tijdens drukke weken

shutterstock_1069332179.jpg

Het klinkt je vast bekend in de oren: tientallen voornemens om gezond te eten, en dan slaat de realiteit van je drukke bestaan je als een natte dweil in het gezicht en eindigt het alsnog met een belegd broodje met veel mayonaise of een boterham met choco.

Ik ben blij te melden dat die tijd al vele jaren achter me ligt, en dat heeft alles te maken met food prepping. Op zondag een uur of twee in de keuken staan zodat ik de rest van de week maar te nemen heb uit het gezond buffet dat mijn frigo is. 

Batchen dus, maar dan in mijn menage. 

Omdat ik heel wat vragen krijg over het hoe en wat, mijn 5 voornaamste tips!

 1. Plan je preppingsessie in op een vast moment.

  Bij mij is dat zondagnamiddag rond een uur of vier. Zorg dat je een uur tijd hebt, twee is nog beter. Zorg dat de boodschappen gedaan zijn tegen dan.

 2. Zorg voor een strijdplan.

  Op een goede preppingsessie maak ik minstens een soep (en liefst nog een extra voor in de diepvries), was ik sla en kruiden om ze in keukenpapier klaar te leggen in de koelkast, kook ik boontjes, rooster ik groenten, kook ik eitjes en volkorenrijst, en zorg ik voor wortelreepjes en paprikareepjes die ik snel kan nemen bij een hongertje.

  Ik kook ook kipfilet, en maak een grote kom fruitsla voor mijn dagelijks ontbijt. In glazen luchtdichte potten blijft die zeker een dag of vier goed. Fruit dat te zacht is om in fruitsla te doen snij ik er dan op het moment zelf bij.

  Heb ik nog meer tijd, dan maak ik nog een curry met groenten of chili sin carne.

 3. Zorg voor degelijk materiaal.

  Ik ben zot van mijn glazen stapelbare potten van Weangreen, maar ook bij IKEA hebben ze goede. Ik vind het heerlijk om te zien waar ik uit kan kiezen als ik mijn koelkast opentrek.

 4. Zorg voor een goedgevulde voorraadkast.

  Boontjes en linzen. Wat vis in blik. Lekkere olie. Op die manier heb je altijd iets in huis om een lekkere en snelle maaltijd in elkaar te flansen met de basics die je in je foodprepsessie hebt voorzien.

 5. Leer combineren en opbouwen.

  Een maaltijd kan perfect een eitje met geroosterde groenten zijn.
  Met wat kikkererwten, verse kruiden en rijst maak je van je soepje een maaltijdsoep.


  Een salade is nog lekkerder met een hardgekookt ei, wat verse kruiden en geroosterde groenten erbij. Hoe meer je prept, hoe beter je weet wat je lekker vindt en wat je nog kunt klaarmaken.

Wat mij betreft het grootste voordeel? Mijn keuken is maar één keer ontploft, in plaats van heel de week door. Ik geniet er meer van omdat ik tijd heb. En ik ben altijd weer trots op mezelf als ik mijn gevulde frigo zie aan de start van een nieuwe week.


Werk&Leven_Wortel-11.jpg

Doe jij aan food prepping?
Heb je tips?

Deel ze gerust in de reacties hieronder!