26.01.2021 | testimonial

“Ik liet mijn agenda bepalen door de verwachtingen van anderen, en vergat mijn eigen welzijn. Jullie leerden me mild te zijn voor mezelf.”

Als perfectionistische uitsteller had Frederike vaak de neiging om in het plannen te blijven hangen. Op het werk reageerde ze vooral op wat haar collega’s van haar verwachtten, waardoor ze na een werkdag geen energie meer over had voor haar gezin. Dankzij Baas Over Eigen Tijd neemt ze op het werk weer de controle over haar eigen agenda en leert ze milder te zijn voor zichzelf.

  • Naam: Frederike Syoen
  • Leeftijd: 35
  • Gezinssituatie: getrouwd met Kurt, mama van Lieze (bijna 2)
  • Bezigheden: Fulltime preventieadviseur by day, creatieve bezige bij by night.

Frederike, veel werkende mama’s zullen lichtjes jaloers zijn op jullie taakverdeling in het huishouden. Vertel?

“Inderdaad, ik krijg weleens de reactie van collega’s dat ik het toch goed heb, want mijn man kookt en doet de boodschappen. De twee dingen die ik absoluut niet graag doe, neemt hij met veel plezier op zich. Het is een groot deel van het huishouden waar ik me geen zorgen over moet maken, maar als ik thuiskom zijn er nog altijd de was en de plas die op mij wachten.”

De taken zijn duidelijk mooi verdeeld. Dan is er geen probleem, toch? 

“De basis van het probleem lag zeker niet thuis, maar op het werk. Het bedrijf waar ik werk, is de laatste jaren enorm gegroeid en dat gaat gepaard met de nodige groeipijnen en stress. Daarnaast was er ook de hele corona crisis, waarmee ik als preventieadviseur mijn boterham meer dan vol had. Niet enkel veiligheid, maar kwaliteit en welzijn in het algemeen behoren tot mijn verantwoordelijkheden. Alleen dacht ik niet altijd aan mijn eigen welzijn. Ik liet mijn agenda bepalen door de verwachtingen van anderen. Zo kwam het dat ik na een werkdag geen fut en goesting meer had om nog aan de afwas of de berg strijk te beginnen.”

“In de eerste lockdown heb ik dankzij de cursus geleerd om structuur aan te brengen, mijn perfectionisme aan te pakken en cirkels rond te maken. Ik ga nu zoveel bewuster om met mijn tijd, dat ik vaak schrik hoeveel ik gedaan krijg op een halfuur.”
Frederike over het effect van de cursus op haar tijdsverbruik.

Je hebt zelf op tijd de signalen opgemerkt en beseft dat het zo niet langer kon doorgaan. En toen kwam Baas Over Eigen Tijd op je pad? 

“Ik had ook via het werk al een cursus time management gevolgd, dus ik was er inderdaad al mee bezig. Toen we tijdens de eerste lockdown van april 2020 plots allemaal van thuis moesten werken, wilde ik het zo efficiënt mogelijk aanpakken. Mijn dochter Lieze was toen ook thuis en zoals bij zovelen was het ook hier zoeken naar structuur. Via Facebook leerde ik de podcast van Werk en Leven kennen en zo ging de bal aan het rollen”

Je zegt dat het plannen wel al in je zat, maar dat je het over de jaren wat bent kwijtgeraakt. Ben je nu terug volop in team Planning?

“Jazeker! Het moeilijkste blijft wel om niet meer in die planning te blijven hangen. In mijn job spreken we over het PDCA-systeem: Plan Do Check Act, en eigenlijk is dat ook wat Kelly en Anouck meegeven in de cursus. Dat perfectionistische uitstelgedrag moet ik nog leren loslaten, maar het lukt mij wel steeds beter om actie te ondernemen, dankzij de tip van Kelly om deadlines te stellen voor jezelf. Ik leef nu zowel thuis als het op het werk meer volgens mijn nieuwe mantra: maak de cirkel rond. Het is nog niet perfect, ik ben nog altijd bezig met mijn systeem op punt te stellen.”

Wat was voor jou de grootste eyeopener in de cursus? 

“Het tijdsbesef dat je krijgt door de tijdsregistratie. Ik verkondig het ook aan mijn collega’s. Bovendien heeft de tijdsregistratie een zelfregulerend effect. Ik merk dat ik vaak gewoon blijf uitstellen en trap soms in de val van de sociale media (lacht). En dat zwart op wit zien is wel een trigger natuurlijk. Maar ook omgekeerd het besef hoeveel je gedaan kan krijgen op een half uur zet je aan het denken. Je gaat gewoon veel bewuster om met je tijd.”

“Anouck en Kelly zijn ervaringsdeskundigen die aantonen dat efficiëntie gewoon beter is voor iedereen. Dankzij hun eerlijkheid en expertise heb ik al zoveel geleerd.”
En dat het niet allemaal perfect hoeft.

Nog tips die je meeneemt uit de cursus?

“Veel te veel! Kelly en Anouck geven je de inzichten mee die zij uit boeken, podcasts of andere bronnen haalden en je kan ermee aan de slag zonder dat je zelf al die research moet doen. Een hele belangrijke vind ik dat je omgeving aangepast moet zijn aan wat je doet. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn kuisproducten voor de badkamer staan waar ik ze nodig heb. Dan moet ik niet meer zoeken en kan ik meteen beginnen schoonmaken wanneer ik dat van plan ben. Maar ook bij deep work (een bepaald tijdsblok gefocust aan één taak werken, nvdr) zorg ik eerst dat de setting goed is. Ik neem er mijn theetje bij en zorg dat ik alles binnen handbereik heb om enkele uren te knallen. Ik zorg dat ik het nodige opzoekwerk al op voorhand gedaan heb, zodat ik daar geen tijd meer aan verlies. Batchen, focus, deep work en meer op mijn strepen staan naar anderen toe over mijn eigen planning, dat zijn de grote game changers voor mij.”

Jij bent duidelijk met volle kracht in de cursus gevlogen en hebt eruit gehaald wat voor jou werkt. 

“Zeker! Maar wat ik nog het meeste geleerd heb, is loslaten. Mild zijn voor mezelf en better done than perfect. Ik denk dat veel perfectionisten zich hierin zullen herkennen. Anouck en Kelly geven aan zelf ook recovering perfectionisten te zijn en juist die eerlijkheid van hen doorheen de hele cursus en in hun podcast spreekt mij zo aan. Zij zijn de ervaringsdeskundigen die aantonen dat efficiënt werken echt wel beter is voor iedereen. Nu hoop ik alleen nog mijn collega’s daar ook van te kunnen overtuigen (lacht).”

“De grote game changers voor mij? Batchen, focus en assertief zijn over mijn eigen planning!”
Frederike staat op haar strepen sinds ze Baas over eigen tijd volgde.