26.01.2021 | testimonial

“Baas over eigen Tijd is de perfecte schop onder je kont om werk te maken van je eigen systeem”

Toen ze 11 jaar geleden de Steinerschool in Ieper uit de grond stampte, verklaarden velen haar gek. Pas gescheiden moeder met 2 jonge kindjes, waarvan een met zware medische zorgen, dan start je toch niet met zo’n immens project? Zij bleef gaan, maar haar aandacht en energie verdelen over al die verschillende rollen vergde veel energie. Ze zocht en vond oplossingen om de combinatie draaglijk te houden. En ze nam haar collega’s mee op die weg naar verbetering.

  • Naam: Barbara Decramer
  • Leeftijd:42
  • Gezinssituatie: Woont samen met haar partner en 2 tienerdochters, Nora en Olijf
  • Bezigheden: deeltijds directrice en leerkracht van de Koningsdale steinerschool in Ieper, actief in de scholengemeenschap en opnieuw begonnen met muzieklessen te volgen.

Wat een levensverhaal! Een school opstarten in wat waarschijnlijk de moeilijkste periode van je leven was, hoe deed je het in godsnaam?

“Ik vraag het me soms ook af! Weinig slapen, waarschijnlijk. Ik bleef maar gaan. Mijn lichaam kon het op die leeftijd nog aan, de passie voor de school gaf me energie. Maar dat blijft natuurlijk niet duren. Ik heb nooit een burn-out of dergelijke gehad, maar mijn lijf gaf wel wat vaker het signaal dat ik de zaken anders moest gaan aanpakken. Ik ben dan ook niet iemand om te blijven wachten op een oplossing, integendeel. Ik ben altijd op zoek naar verbetering en onderneem gerichte actie.”

Hoe kwam je dan uiteindelijk bij de cursus Baas Over Eigen Tijd terecht?

“Ik was al enkele jaren geleden aan de slag gegaan met Getting Things Done van David Allen. Ik voelde dus wel al dat een goed systeem kan helpen. Mijn schoonzus leerde me Kelly’s blog kennen, maar was zelf niet zo geïnteresseerd in het Werk en Leven gedeelte, terwijl dat net was waar ik naartoe gezogen werd. In de podcast praten de dames over hun eigen ervaringen met de systemen waarin ik me ook aan het verdiepen was. Anouck en Kelly hebben dus eigenlijk al het opzoekwerk al gedaan, hebben de overload aan info gefilterd en netjes geordend en brengen al hun bevindingen op een behapbare en wreed geestige manier.”

Jij hebt 5 collega’s uitgenodigd om samen met jou de cursus te volgen. Was je zo overtuigd dat dit jullie zou helpen? 

“Toch wel. Door de corona crisis waren alle geplande opleidingen geschrapt. Baas Over Eigen Tijd is een online cursus, dus ik vond het niet meer dan logisch om het vrijgekomen budget daaraan te besteden. Ik was inderdaad zelf al enthousiast en trok collega’s mee. We zijn er niet elke dag over bezig, maar het is wel leuk om ervaringen te delen met mijn leerkrachten en te zien hoe ze elk hun eigen weg daarin afleggen. Waarom Baas Over Eigen Tijd en geen andere cursus? Dat was vooral een gevoelsmatige kwestie bij mij. De dames hadden mij helemaal mee in de podcast. Je voelt dat het doorleefd traject is: Kelly en Anouck vertellen over hun eigen ervaringen en durven zich kwetsbaar op te stellen.”

“Anouck en Kelly hebben dus eigenlijk al het opzoekwerk al gedaan, hebben de overload aan info gefilterd en netjes geordend en brengen al hun bevindingen op een behapbare en wreed geestige manier.”
Barbara was blij dat ze al die boeken niet zelf hoefde te lezen.

Daar noemde je het al, het C-woord. Als directrice van een lagere school was het voorjaar van 2020 niet bepaald een rustige periode. En daar nog eens een cursus tussen zwieren. Hoe combineerde je dat? 

“Plannen, hé! Zoals Kelly en Anouck ook zeggen: het gaat niet uit de lucht komen vallen, je moet er wel echt iets voor doen. De ideale week en themadagen hebben mij daar serieus in geholpen. Je kan moeilijk zeggen: “nu ga ik mij een hele week op mijn werk storten om die hele crisis aan te pakken en mijn gezin moet zijn plan maar trekken.” De combinatie werkt door een goede planning. De ideale week en themadagen hadden in dat opzicht voor mij de grootste impact. Ik weet dat anderen vooral achterover vielen als ze in de tijdsregistratie zagen waar hun tijd naartoe ging. Dat had ik minder. Het tijdsbesef was er al, maar een goede planning maken en aanhouden helpt om ook in een pandemie of andere drukke periode niet in de val van de dringende dingen te trappen.”

Waren er zo nog lessen uit de cursus die je meeneemt in je dagelijkse leven?

“Mijn bullet journal wijkt geen seconde meer van mijn zijde. Ik denk dat ik er bijna even lyrisch over ben als Kelly zelf. Dat was dan wel geen groot onderdeel van de cursus, maar toch brengt het zoveel rust in mijn hoofd om alles in een schriftje te verzamelen en niet meer tientallen verschillende papiertjes en schriftjes overal verspreid te hebben. Ook de tip van de mailbox nam ik mee. Wie nu een mail stuurt naar mijn persoonlijke e-mailadres krijgt meteen een automatisch antwoord. Ik batch mijn persoonlijke mails, met mijn professionele mails lukt dat nog niet, misschien in de toekomst (lacht).”

Waarom zou je Baas Over Eigen Tijd aanraden?

“Ten eerste is er al de manier waarop Kelly en Anouck het aanbrengen. Dit is niet dé toverformule die je tot op de letter moet volgen om je droomleven te hebben. Neen, zij delen hun traject op een eerlijke en leuke manier. Ze tonen waar ze de mosterd haalden, ze vermelden hun bronnen en pretenderen niet het warm water te hebben uitgevonden. Daarnaast ze zijn er – en ik met hen – echt wel van overtuigd dat een systeem rust en structuur in je leven brengt. En vanuit die passie om anderen te helpen hebben zij een behapbare, leuke cursus gemaakt.

En tenslotte doe je met de cursus wat je wil. Het is geen one size fits all. Ik nam er zelf ook die onderdelen uit die voor mij werkten. Je vindt een systeem dat bij jou past.”

“De ideale week en themadagen hadden voor mij de grootste impact. Ook in een pandemie leerde ik om niet langer in de val van dringende dingen te trappen.”
Ook tijdens de pandemie hield het systeem Barbara op de rails.