26.01.2021 | testimonial

“De cursus leerde me mijn eigen keuzes maken, met vertrouwen. Niet om een ander plezier te doen”.

Op een jaar tijd ging An met Moms & Monkeys van een eenmanszaak naar een bloeiend bedrijf met een heus team. Haar mails uitbesteden was de eerste grote stap, de rest volgde snel. Meer tijd om te werken aan haar zaak en op tijd aan de schoolpoort te staan.

  • Naam: An Stevens
  • Gezinssituatie: Woont samen met haar man en 2 zonen
  • Bezigheden: Goudsmid en zaakvoerster van Moms & Monkeys, waar ze juwelen voor mama’s maakt met o.a. moedermelk, crematie-as en geboortestenen.

An, vertel, een eigen zaak en een gezin, hoe verliep de combinatie voordat je Baas Over Eigen Tijd leerde kennen? 

“Chaotisch! (lacht) Maar het lukte wel, de kinderen gingen naar de naschoolse opvang en als ze in bed lagen werkte ik gewoon verder. Gewoon blijven gaan. Maar de zaak groeide en ik wist dat er iets moest veranderen als ik wou kunnen blijven gaan. Ondertussen had ik de podcast Werk en Leven ontdekt, waar ik hoorde over de cursus. Ik heb uiteindelijk niet zo lang getwijfeld om me in te schrijven, want ik wist dat ik er zelf niet uit zou geraken. Ik begon in december 2019 met de basiscursus, maar heb al snel gevraagd of ik toch kon upgraden naar de premium versie.”

Wat was voor jou de meerwaarde van de premium versie? 

“Op zich heb je alles wel mee in de basisversie, maar ik wilde toch all in gaan. De leuke extra’s zijn de kers op de taart en in de Facebookcommunity vond ik heel wat verhalen en herkenning bij andere chaoten. Ook tijdens de lockdown bleven Kelly en Anouck actief op het platform met leuke filmpjes waar wij wel iets aan hadden.”

Je verwijst naar jezelf als chaotisch, heeft dat de manier waarop je de cursus aanpakte beïnvloed? 

“Niet echt. Kelly en Anouck nemen je stap voor stap mee en de cursus is mooi opgedeeld in hapklare brokjes. Elke avond voor het slapengaan bekeek ik een filmpje en de volgende dag probeerde ik er tijdens mijn werkdag wat aan te werken. Al van bij het begin, met de tijdsregistratie gingen mijn ogen open. Daarna moesten we oplijsten welke taken we deden op een dag, een maand of een jaar. Dat was even slikken!”

En dat was meteen ook de trigger om te gaan delegeren in je zaak.

“Klopt. Ik merkte door de tijdsregistratie dat ik mijn werkdag vooral vulde met mails beantwoorden. Daar wilde ik echt vanaf en daarom is de VA (virtual assistant, red.) erbij gekomen. Als echte ondernemer wilde ik groeien met mijn zaak en moest ik meer juwelen gaan verkopen. Maar die moesten ook gemaakt worden, natuurlijk. En liefst zonder dat ik me kapot werkte. Enter de eerste goudsmid. Na een tijdje konden we het zelfs met ons twee in de productie niet meer bolwerken en kwam er nog een goudsmid bij. Er is nu meer ruimte in mijn hoofd voor groei. En wie weet neem ik volgend jaar nog iemand in dienst, zodat ik me dan echt enkel met de creatief-zakelijke kant kan bezighouden.”

“De tijdsregistratie was slikken, maar nu is er zoveel meer ruimte in mijn hoofd voor groei”
An over de "verplichte" tijdsregistratie uit de cursus Baas over eigen tijd.
“Geen tijd voor een cursus? Dan heb je Baas Over Eigen Tijd juist nodig!”

Jouw atelier is thuis, wat leuk is, natuurlijk. Behalve tijdens een lockdown, wanneer ook de kinderen thuis zijn.

“Dat viel wel mee. Zowel mijn man als ik konden van thuis uit blijven doorwerken en we wisselden elkaar gewoon af. Uiteraard komt er al eens een kindje binnengelopen als ik aan het werk ben, maar al bij al viel het bij ons wel mee. Waarschijnlijk heeft het feit dat ik ondertussen al zoveel taken had uitbesteed daar ook wel mee te maken. Plus het feit dat ik nu echt wel keuzes maak en mijn eigen planning goed in de gaten houd.”

Geef eens een voorbeeld?

“Wel, een kennis vroeg onlangs om nog snel een set trouwringen te maken tegen januari en met een beperkt budget. Vroeger zou ik daar direct op gesprongen zijn om hen een plezier te doen. Nu bewaak ik veel meer onze werkdruk en onze agenda. Ik heb nu al een wachtlijst tot maart, dus dat er nog even tussen proppen ging echt voor stress zorgen. Bovendien zou ik er zelf niets aan hebben. Ik heb hen dan ook gezegd dat ik het niet kon doen. Dat geeft zoveel rust in mijn hoofd! Vol vertrouwen zulke keuzes maken heb ik echt wel geleerd in de cursus.”

Wat zou jij zeggen tegen iemand die denkt Baas Over Eigen Tijd er niet meer bij te kunnen nemen, wegens “geen tijd”?

“Dat is net de reden om de cursus wél te volgen. Als je nu denkt dat je geen tijd over hebt, dan zal je volgend jaar verschieten over de tijd die je eigenlijk hebt om te doen wat je wil doen. Ik was ook zo: toen ik me inschreef vorig jaar, was ik echt aan het verdrinken in het werk. Ondertussen heb ik keuzes gemaakt die mijn zaak hielpen groeien zonder dat ik er zelf aan onderdoor ging. Die keuzes ging ik zonder Baas Over Eigen Tijd misschien niet of pas veel later gemaakt hebben. Ik heb de cursus er het afgelopen jaar nog een paar keer bij genomen, telkens ik voor een beslissing stond in mijn zaak. Het hielp mij om zaken efficiënt aan te pakken en de stappen te nemen om te zorgen dat ik me goed voel bij wat ik doe. Dat is er zo leuk aan: het systeem evolueert mee met mijn zaak.”

Wil je meer weten over An en haar juwelen, neem dan een kijkje bij Moms & Monkeys.

“Als je nu denkt dat je geen tijd over hebt, dan zal je volgend jaar verschieten over de tijd die je eigenlijk hebt om te doen wat je wil doen.”
De zaak van An is enorm gegroeid het afgelopen jaar en toch staat ze elke dag op tijd aan de schoolpoort!