15.06.2020 | doehetanders, podcast

#podcast37: anti-racisme en privilege

“Ben je blank of ben je zwart? Regen valt niet voor jou apart”, zong Isabelle A al bijna 30 jaar geleden. Wat valt er anno 2020 nog te vertellen over racisme? Heel wat, zo blijkt. Kelly en Anouck onderzoeken in deze aflevering hoe je je bewust kan worden van je privilege en hoe je een anti-racist kan worden.

Dingen die je niet mag missen in deze aflevering:

  • Kelly & Anouck slaken kreetjes van blijdschap nu ze opnieuw samen lijfelijk in één en dezelfde podcaststudio zitten en zelfs al samen aan een restaurantdis hebben plaatsgenomen
  • We duiken diep in een onderwerp dat al maanden geleden op de agenda stond maar door COVID-19 nu pas aan bod komt in de podcast: racisme en privilege
  • Waarom we bewust geen staalname afnamen in deze aflevering
  • Waarom het zo belangrijk is om de bril die je draagt af en toe eens af te zetten – of om de ruiten te kuisen
  • Hoe we wellicht een aantal keren op onze bek gaan omdat we nu eenmaal een delicaat onderwerp aansnijden – maar dat is het zo hard waard want we moeten het er over hebben
  • De stemmen van people of color die ons keihard confronteren met ons eigen privilege

Dingen die we vermeld hebben:

  • Alle boeken, artikels, podcasts, films, documentaires en andere bronnen die we vermeld hebben in deze aflevering én nog een pak meer bronnen die aan bod kwamen in de research voor deze aflevering vind je in de gratis inspiratielijst die je hieronder kan downloaden.

Als er in deze podcast-episode sprake was van een freebie, dan is die helaas niet meer beschikbaar

1 reactie.

Kim
Hey, deden jullie al iets over menstruatie? Al dat zo is negeer me dan gerust! Heb daar gisteren een interessante TED talk over gezien, heb vandaag een vreselijke menstrudag gehad (ik moest 40 min in de rij staan aan een frituur in Wenduine - goeie frieten maar traaaaaag- en Jezus die laatste 10 min heb ik toch wel een stoel moeten vragen dr die kutkrampen) en lang geleden zelfs mijn thesis over gedaan over het thema en blijkbaar vind ik het thema nog altijd bloody interesting. Er zijn daar zoveel boeiende dingen over te zeggen over onze regels! Die interessante TED talk : Why can't we talk about periods? Op Netflix is er ook een docu "Period. End of sentence Bye, Kim
28.07.2020 om 22:59

Het plaatsen van reacties is niet (meer) mogelijk.

Zelf iets te melden?

Laat hier jouw two cents achter. Geen zorgen, je e-mailadres publiceren we niet.