28.05.2020 | testimonial

“De cursus helpt me focus vinden als ik me overweldigd voel. Vooral het batchen is een verademing”.

Tijdens haar studies schreef ze een thesis over time-management, maar de kennis in de praktijk omzetten, dat was een ander paar mouwen. Lies De Smet is altijd bezig met honderden projecten tegelijk, heeft daarnaast een populaire blog en deelt met haar man de zorg over 4 jonge kinderen. Aan goesting geen tekort, aan slaap wel. Een zware ziekte deed er echter nog een schepje bovenop. Tijd voor verandering.

  • Naam: Lieselot De Smet, Lies voor de vrienden
  • Leeftijd: 34
  • Gezinssituatie: getrouwd met Stefaan. Mama van Axelle (bijna 7), Baptiste (4), Céleste (3) en Estelle (1,5)
  • Bezigheden: Social Media Coach bij A Digital Story, freelance instructeur voor Google, de vrouw achter de blog Liesellove, verzot op reizen (ze schreef er zelfs een boek over) en naaien. “Bezige bij” is voor haar uitgevonden.

Vertel eens, een groot gezin, een eigen zaak en een blog. Hoe hield jij alle ballen in de lucht voor je Tijdsbaas werd? 

“Slaap laten. Vroeger hadden mijn man en ik een webshop en om daar alles vlot te laten verlopen, begon ik stelselmatig minder te slapen. Met 4 uurtjes kwam ik ook wel toe en zo was al het werk tenminste gedaan. Dat kon natuurlijk niet blijven duren. Ook na de webshop, toen er weer meer tijd vrijkwam, bleef ik verder doen in dat ritme. Ik wist wel het een en ander over time-management, ik heb er ooit zelfs een thesis over geschreven! Ik was me er dus wel bewust van dat dit niet de manier kon zijn waarop ik mijn leven wou leiden. Een van mijn redenen om zelfstandige te worden, bijvoorbeeld, was om zelf mijn agenda te kunnen bepalen en mijn tijdsbesteding te kunnen beheren. En toch veranderde er niet veel.” 

Tot je lichaam je dan maar zelf verplichtte te vertragen. Je kreeg chronische leukemie. Slaap laten was geen optie meer.  

“Klopt. Mijn man, die veel gestructureerder is dan ik, waarschuwde mij toen ik fulltime startte als zelfstandige. Ik verlies mezelf nogal gemakkelijk in alle projecten die ik wil doen en ik heb, had, ook steeds de energie en het enthousiasme om te blijven gaan. Tot ik ziek werd, natuurlijk. De ziekte is geen gevolg van dat slaaptekort, maar deed mij wel beseffen dat er andere dingen zijn in het leven dan alleen maar blijven meedraaien in die ratrace en op alles ja zeggen. Ik moest echt anders gaan leven, weer meer slapen, meer aan mijn lichaam denken en focus vinden. Prioriteiten stellen en niet meer met duizend dingen tegelijk bezig zijn. Maar dat was een heuse zoektocht voor mij. Ik begon meer na te denken over hoe mijn dagen eruit zagen en hoe ik een evenwicht kon vinden. En dat verhaal deelde ik via mijn blog en sociale media.”

Zo kwam Kelly bij jou terecht en deed ze je een voorstel dat je niet kon weigeren.

“Ik denk dat Kelly iets zal opgevangen hebben over mijn zoektocht en ze vertelde me over Baas Over Eigen Tijd. Dat klonk interessant. Ik zal nooit de grootste planner worden en in ons huishouden met 4 jonge kinderen draait het vaak nog vierkant, dat kan ook niet anders. Maar ik heb wel het idee dat dit net was wat ik nodig had om in mijn chaos structuur te kunnen aanbrengen. Ik heb ook heel wat handvatten meegekregen in de cursus die mij nu nog altijd helpen, vooral om focus te vinden als ik me overweldigd voel.” 

Lies heeft haar bezigheid met haar vier bloedjes van kinderen en een drukke job.
"Ik zie de cursus als een investering in je droomleven. Het draait om een mentaliteitsverandering, die ervoor zorgt dat je bewust kunt werken aan je doelen. Dat doe je stapsgewijs, waardoor je eindelijk verandering ziet."
Lies is blij dat ze aan de slag ging

Welke aspecten van de cursus hebben uiteindelijk de grootste impact gehad op jouw leven?

“Eerst en vooral was er de tijdsregistratie die je aan het begin van de cursus moet doen. Dat was echt wel confronterend voor mij. Ik heb toen heel duidelijk gemerkt dat ik de neiging heb om met te veel tegelijk bezig te zijn. Als ik zag hoeveel activiteiten ik in een vakje van een halfuur propte… Geen wonder dat mijn hoofd op ontploffen stond! En ook nu, als ik voel dat ik weer over mijn grens aan het gaan ben, hoef ik maar terug te denken aan die chaotische excel. Ik weet dan dat ik even focus moet zoeken en mijn belangrijkste taken moet oplijsten en moet afwerken. Niet meer duizend verschillende taakjes door elkaar. Verder zorgde ook het delegeren van taken ervoor dat er een serieuze last van mijn schouders viel. Het huishouden geef ik met veel plezier af en ook de boodschappen bestellen we online. Gedaan met uren verliezen in de supermarkt met 4 jengelende kinderen aan mijn been. Maar ook in A Digital Story besteed ik bepaalde taken uit. Nooit gedacht dat ik dat zo snel zou doen, maar het helpt echt om te focussen op wat ik zelf belangrijk vind. Verder is ook het batchen van taken een verademing in mijn professionele leven. Het lukt gewoon veel beter om alles te plannen en focus te bewaren.”

Loopt het nu allemaal op wieltjes of zijn er nog verbeterpunten?

“Er is wel nog wat werk aan de winkel. Tijdens de coronacrisis was ik het systeem volledig kwijt. Maar het is ook oké om het even niet meer te weten. Dat zie je bijvoorbeeld in de Facebookcommunity. Iedereen komt daar met gelijkaardige vragen en struggles en vindt steun bij elkaar. Zo heb ik ook beseft dat iedereen in hetzelfde proces zit en dat je niet meteen een “Kelly” of een “Anouck” moet zijn. Je moet mild blijven voor mezelf, maar wel stappen blijven ondernemen. In ‘normale’ omstandigheden lukt het ook behoorlijk om me aan een systeem te houden. Ik heb nu zelfs een gevulde diepvriezer voor op dagen dat uitgebreid koken niet aan de orde is. Dat is al een enorme stap voor mij!” 

Hoe zou jij Baas Over Eigen Tijd omschrijven tegenover anderen?

“Zie het als een investering in je droomleven. Je kan nog zo veel lezen, je zal geen verandering kunnen realiseren als je je mentaliteit niet verandert. En dat is precies wat Baas Over Eigen Tijd doet. Je leert bewust omgaan met tijd, waardoor je kan werken aan je eigen doelen. Je krijgt de tools mee om stapsgewijs te komen waar je wil geraken. Doordat Anouck en Kelly open zijn over hun eigen problemen, voelt het ook heel persoonlijk aan. Baas Over Eigen Tijd is de stok achter de deur die je nodig hebt als je de muren op je ziet afkomen.” 

 

"Ik heb nu zelfs een gevulde diepvriezer voor op dagen dat uitgebreid koken niet aan de orde is. Dat is al een enorme stap voor mij!".
Meal prep for the win!