30.03.2020 | Organiseer je leven, podcast, Werk slimmer

#podcast32: Plannen als vorm van zelfzorg in tijden van crisis

Als de wereld op zijn kop staat, dan lijkt een plan maken het stomste dat je kunt doen. Niks is evenwel minder waar. Plannen is een van de handigste strategieën om ook nu voor jezelf te blijven zorgen. (Download zeker je gratis checklist om productief thuis te werken onderaan deze pagina!)

Dit zijn enkele van de strategieën waar we het in deze aflevering over hadden:

 • zelf kiezen hoe je je voelt: de omstandigheden en feiten zijn er. Maar we hebben wel controle over hoe we erover denken. Check je angstige gedachten: helpt het me vandaag verder of, blokkeert het me? En hoe zou je nuchtere partner reageren op je die gedachten?
 • focussen op wat je kunt controleren: wat kan je doen om jezelf nuttig te maken in deze situatie? Dat kan voor iemand anders zijn of voor jezelf.
 • je energie bewaken als je hoogste goed: een energie aan je opwinden aan het gedrag van anderen: iedereen reageert op zijn eigen manier op deze situatie. Wat hebben we gewonnen als we in conflict en verachting vervallen?
 • je consumptie in de gaten houden: er is oneindig veel informatie die van overal komt. Stel grenzen voor jezelf. Het is belangrijk om geïnformeerd te blijven, maar durf je ook de vraag te stellen of je erbij gebaat bent om elk nieuw cijfer te kennen.
 • jezelf omringen met schoonheid: muziek, literatuur, films, kunst. Je kan zelfs virtueel een museum bezoeken in deze tijden. Je hebt daar nu tijd voor in plaats van je hoofd volsteken met apocalyptische rampscenario’s.
 • niet te veel tijd in de toekomst spenderen: in deze periode worden we meer gedwongen om per dag te leven, iets wat je sowieso je hele leven kan doen. Te veel nadenken over de toekomst maakt je alleen maar angstig en paniekerig.
 • je innerlijke glimlach oefenen: als je een potlood in je mond steekt en je mondhoeken gaan omhoog en je houdt je dat even vol, dan voel je je snel weer beter omdat je denkt dat je aan het glimlachen bent. Zeker eens proberen!
 • kiezen voor kalmte: paniek in de ogen zien van iemand en ze vervolgens zelf overnemen, is verleidelijk. Kalmte komt alleen uit jezelf, vanuit de gedachten die jij kiest.
 • je gewoontes verderzetten en inzetten op nieuwe: net nu kunnen ze een anker zijn in onzekere tijden. Zorg voor jezelf. Probeer gezond te eten, slaap genoeg en beweeg voldoende

 

We hadden het ook over:

 • Blogger en online ondernemer Kathleen van Verbeelding en Tuttefrut startte met een podcast
 • Kelly schreef een artikel op haar blog Tales from the Crib over hoe je kalm kunt blijven in tijden van chaos. Ze schreef dit vanuit ervaring als angsthaas.
 • Anouck schreef een artikel op haar blog Ampersand over hoe je nu op een goeie manier aan marketing kan doen en gaan ondernemen in tijden van crisis.

GRATIS DOWNLOAD:

Jouw checklist om productief en gefocust thuis te werken

Werk jij (noodgedwongen) thuis deze dagen?
Of moeten we zeggen: probeer jij met de beste wil van de wereld thuis te werken?

Met deze checklist willen we je een overzicht geven van alle dingen die je kan doen om thuis een rustige omgeving te creëren en productief en gefocust de dag door te komen.

Zélfs in tijden van collectieve chaos.

Disclaimer

We namen deze speciale episode op tijdens de eerste week van de coronacrisis. Omwille van de social distancing werd deze episode oorspronkelijk uitgezonden als een FB live. De geluidskwaliteit is daarom niet wat je van ons gewoon bent – maar we staan erop om zo toch onze inzichten en tips nog tot bij jou te krijgen, ook – en zeker – als de wereld op z’n kop staat.

Als er in deze podcast-episode sprake was van een freebie, dan is die helaas niet meer beschikbaar

3 reacties.

Sonja
Hoi K&A, ik heb precies een ander gevoel bij deze Corona-tijd. We zijn ondertussen wel week 5 (ik geef toe, maart was minder), we zijn beiden werknemer (nog allebei werkend, ik werk nu thuis) en de kinderen zijn ouder dan van jullie. Maar wat een gezellig eenvoudig en gemakkelijk leven hebben we gekregen! Uren en uren tijd gewonnen op een dag want alle agenda's zijn helemaal leeg! Ons huis en tuin zijn ondertussen op orde (naar onze normen toch), we bakken brood (echt, tijd over) en vandaag ben ik beginnen zaaien en planten (die reis naar Zweden zal er toch niet inzitten en misschien enkel naar Cité Jardin deze zomer?). Ik voel me bijna schuldig omdat ik dit leven wel zou willen houden (ik negeer een beetje de harde medische realiteit geef ik toe, ik kijk slechts één keer per dag naar vrtnws). Dus ik ben fan van de gedwongen bubbel al besef ik wel dat we in een luxe-positie zitten vergeleken met vele anderen. Zelfs mijn bloeddruk is gedaald, echt waar. En ja, ik ga na mijn 8 uurtjes bureauwerk ook gaan wandelen of fietsen. En dan zijn er nog uren over! 😄
21.04.2020 om 21:03
Sonja
Nog vergeten zeggen: deze laatste weken hoef ik niets meer te plannen terwijl ik anders niet zonder mijn agenda kon, er is gewoon niets te plannen 😁
21.04.2020 om 21:06
Saskia
Tijdens de vorige lockdown lukte het me nog redelijk goed om rust te vinden en mijn doelen bij te stellen. Intussen zijn we bijna een jaar verder en voel ik dat het me steeds meer moeite kost. Een leven zonder plannen, zonder sociale en culturele activiteiten, zonder perspectief. Veel te veel tijd waar ik geen blijf mee weet. Hebben jullie tips om daarmee om te gaan?
10.02.2021 om 12:40

Het plaatsen van reacties is niet (meer) mogelijk.

Zelf iets te melden?

Laat hier jouw two cents achter. Geen zorgen, je e-mailadres publiceren we niet.