14.04.2020 | testimonial

“Het grootste misverstand over productiviteit is dat het de bedoeling zou zijn om méér te doen”

Wat kan een professional organizer nog leren van een cursus zoals Baas Over Eigen Tijd? Toch nog één en ander, zo blijkt. Diep vanbinnen was Joke Himpens – aka Practical Joke – altijd al een Tijdsbaas, en toch vond ze onze cursus een enorme meerwaarde.

  • NAAM: Joke Himpens
  • LEEFTIJD: 38
  • MAMA VAN: Andreas (8) en Martijn (5)
  • GELUKKIG GETROUWD MET: Lieven, thoracaal chirurg
  • BEZIGHEDEN: startte een aantal jaren geleden Practical Joke op, runt haar ménage als een baas, vindt altijd tijd voor vrienden en familie én voor tripjes (inclusief die naar haar favoriete kapper)
  • FAVORIETE SPREUK: Good things are going to happen

Joke, jij vond jezelf altijd al een beetje een Tijdsbaas. Vertel!

“Als ik je vertel dat ik op 8 of 9-jarige leeftijd al een agenda bijhield voor mezelf, vind je dat dan ook niet? (lacht). Ik ben me altijd heel goed bewust geweest van tijd. Als student of als werknemer had ik ook nooit moeite met deadlines, bijvoorbeeld. Integendeel, ik zette daar maar al te graag mijn tanden in. Ik weet van mezelf dat ik stressgevoelig ben, maar door mijn tijd goed in de gaten te houden, kan ik dat vlot managen.”

Een Tijdsbaas avant-la-lettre dus. Wil dat zeggen dat je ook al een echte planner was?

“Plannen is mijn tweede natuur en ik trek dat ook in alles door. Niet alleen professioneel volg ik een goed doordacht plan – vraag maar aan mijn klanten! Goed plannen brengt hen zoveel rust en structuur. Ook thuis zorg ik dat ik altijd voorbereid voor de dag kom. En daar profiteren mijn gezinsleden dan weer van.”

"Dankzij Baas Over Eigen Tijd kreeg ik helder waarin ik mijn tijd vooral niét wou investeren – dat is minstens even belangrijk als wat je wél wil doen."
Voor Joke is productiviteit niet zo zeer méér gedaan krijgen, maar bewuste keuzes maken en genieten van het moment.

Wat triggerde jou dan om Baas Over Eigen Tijd te volgen?

“Die benaming “baas”! (lacht). Alle gekheid op een stokje: het idee van inderdaad zélf helemaal de touwtjes in handen te hebben en meester te zijn van mijn tijd. Ik was wel al goed op weg, daar niet van.

Weet je, voor mij is het ook een kwestie van mindset. Ik ben een onverbeterlijke positivo en ik wil het heft zelf in handen nemen. Ik hoor zoveel mensen klagen over het feit dat ze te weinig tijd hebben, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om de controle terug te nemen. Ik wil van elke kans gebruik maken om dat te doen en daarin nog bij te leren.”

Aha! Volgde je dan al andere cursussen of las je boeken over productiviteit?

“Och, boeken over productiviteit, nee! (stellig). Daar heb ik gewoon geen zin in, geef mij maar een goede roman. Dat was trouwens één van de dingen die ik geweldig vond aan Baas Over Eigen Tijd: ik kreeg àl die kennis uit die boeken gewoon kant-en-klaar-om-te-implementeren in mijn schoot geworpen. Van tijdswinst gesproken!”

Maar je was dus altijd al goed met tijd en met plannen. Wat kon onze cursus jou nog bijleren?

“Ik was inderdaad niet aan mijn proefstuk toe. Ik vond het op zich al fijn om bevestigd te worden in een paar goede gewoontes die ik al had.

Daarnaast waren er ook heel wat nieuwe inzichten. De oefening van de tijdsregistratie bleek bijvoorbeeld erg nuttig. Op momenten dat ik wat aan het lanterfanten was, en dat vroeger niet door had, werd ik nu met mijn neus op de feiten gedrukt. Nu plan ik ook mijn ontspanning meer intentioneel in en ik kan daar zoveel meer van genieten.”

Voor Joke is productiviteit niet zo zeer méér gedaan krijgen, maar bewuste keuzes maken en genieten van het moment.

Dat is een typische misvatting ook hé, over productiviteit: dat dat alleen te maken heeft met meer werken en meer gedaan krijgen?

“Breek me de bek niet open! Baas worden over je Eigen Tijd gaat over bewust en met intentie omspringen met je tijd. Niet om altijd maar méér te doen, méér te werken, maar wel om de juiste dingen doen. En: om er dan ook helemaal “bij” zijn, in het moment te zijn. Of je nu aan het werk bent of met je kids speelt als ze thuiskomen van school.

Want eens je leert om meer gestructureerd en efficiënter te werk te gaan, dan win je opeens heel wat uurtjes. Mijn advies is dan: kies bewust waar je die uren aan wil spenderen. Investeer ze in jezelf, je gezin of iets wat jou echt blij maakt. Dat zijn cadeautjes voor jezelf, gun jezelf dat dan ook. Echte Tijdsbazen die kunnen zich focussen als de beste maar die kunnen ook genieten als geen ander. Net omdat ze geleerd hebben om zo bewust met hun tijd om te gaan.”

Dus: dat bewust bezig zijn met je tijd, je gewoontes in vraag stellen, dat is voor jou ook een belangrijk punt?

“Absoluut. Toen ik startte als zelfstandige bijvoorbeeld, dan had ik het beeld dat ik de hele dag achter mijn computer moest zitten. Want ja, is dat niet wat je verondersteld bent om te doen? Eens je wat verder kijkt dan je neus lang is, dan besef je natuurlijk dat het niet daar is waar het allemaal moet gebeuren. Je moet erop uit kunnen trekken, bij klanten zijn, hen voorthelpen. Dat is ook wat ik het liefste doe.

Maar dat kan je alleen als je alles wat wél achter die computer moet gebeuren – marketing, administratie,… – op een gestroomlijnde manier kan uitvoeren. Daar bleek jullie techniek van batching, het samenbundelen van taken, een prima oplossing. Terwijl ik daarvoor het idee had dat ik alleen daarmee al een fulltime job had!”

Joke houdt erg van tripjes. Maar ook van de gestolen momentjes tussendoor geniet ze heel bewust.

Wat zou je willen meegeven aan wie nog twijfelt om de cursus te volgen?

“Choose your battles. En maak het jezelf eens wat makkelijker. Dankzij Baas Over Eigen Tijd kreeg ik helder waarin ik mijn tijd vooral niét wou investeren – dat is minstens even belangrijk als wat je wél wil doen. Wat ik niet goed kan en niet leuk vind, dat vliegt er onverbiddelijk uit.

Daarom heb ik bijvoorbeeld een poetsvrouw. En daarom bestel ik geregeld Hello Fresh – want dat lekker eten, dat vind ik leuk, maar dat koken net iets minder. Kies eens wat meer voor die dingen waar je goesting in hebt!”.

Geweldig advies, Joke! Rock on! 

EXTRA INFO:

www.practicaljoke.be 

Nog geen reacties

Zelf iets te melden?

Laat hier jouw two cents achter. Geen zorgen, je e-mailadres publiceren we niet.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *